Gasztonyi Kálmán és Kamarás Máté kiállítása

Múlthét csütörtökön Egyesületünk is jelen volt egy nem mindennapi kiállítás megnyitóján, Miskolcon. Gasztonyi Kálmán és Kamarás Máté közismert a művészvilágban nemzetközi szinten is.

Máté, a híres musical énekes, aki lépett már fel 40.000 ember előtt is Japánban és Németországban, most egy új művészeti ágban mutatja be tehetségét.

Kálmán több évtizede kizárólag a festészetnek és egyéb képzőművészetnek szenteli életét. A „Gomba Király”, Csomós Gyula kreatív művei is megtekinthetők a miskolci tárlaton. 

Hatvany – Art & Porcelán kiállításmegnyitó

Múlthét pénteken megnyitottuk Hatvany Viktória festőművész kiállítását Kisvárdán, a Bagolyvárban.

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Seszták Miklós kormánybiztos, Barabás Jánosné dr. jegyző asszony, valamint Csehi Tibor, a Hollóházi Porcelángyár ügyvezető igazgatója. A kiállítást megnyitotta dr. Juhász Péter Gergő, Egyesületünk elnöke.

Végül a művésznő különleges és vidám hangulatú tárlatvezetésre invitálta a megjelenteket. A rendezvényt a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola csellósai tették még színesebbé.

A kiállításon nagyméretű színes festmények és a Hollóházi Hatvany Kollekció első darabjai tekinthetők meg március elsejéig.

Ételosztás Budapesten


Vasárnap tagtársunk, Szeremley Csaba és Cecilia Khofi ételt osztottak Budapesten a rászoruló nagycsaládosoknak és hajléktalanoknak a Segítő Angyalok Alapítvánnyal és a Heti Betevő Egyesülettel. A Kiosk Étterem támogatásával több mint 300 adag ételt és kókuszgolyót készítettek, melyet a VII. kerületben osztottak szét.

 

 

 

 

 

 

 

Mindig, de a tél közeledtével még gyakrabban gondoljunk a rászorulókra, elesettekre, hiszen nem kell ok arra, hogy segítsünk másokon. Legyen ez természetes mindannyiunk számára!

Egyesületünk tagja ismét Malawiban koordinálja a magyar orvosmissziót!


Egyesületünk tagja, Szeremley Csaba ismét Malawiban koordinálj…


Immár 18. alkalommal utaznak ki magyar orvosok a Magyar Afrika Táraság (African Hungarian Union – AHU) szervezésében Malawiba, melyet ismét tagunk, Szeremley Csaba koordinál. Ezúttal 4 idegsebész és egy aneszteziológus indult útnak, hogy két hétig Afrika egyik legszegényebb országában végezzenek el műtéteket. Egész Malawiban mindössze 1 idegsebész praktizál.

Csaba a koordinátori és vendéglátói feladatok mellett fotókat és kisfilmet is készít, valamint az ország legszebb helyeire is elviszi az orvosokat szabadnapjaikon.

 

Az misszió tagjai Dr. Szegedi László, Dr. Nagy Gábor, Dr. Bagó Attila, Dr. Nagy Dávid valamint Dr. Kelemen József. Továbbá velük tartott 2 önkéntes is, Kamarás Adrienn és Hlatky-Schlichter Hubert a Segítő Angyalok Alapítványtól, akik a Jacaranda Iskolában megrendezett Magyar Napot támogatva gulyáslevest főztek mind a 408 diáknak, melyben Csaba is segített, valamint Adrienn 500 kókuszgolyót is készített a diákokkal közösen.

 

 


Magyar Természetvédők Szövetsége konferencia


Egyesületünk 2017 óta tagja a Magyar Természetvédők Szövetségének, mely  szeptember 28-30. között tagcsoport konferenciát szervezett Bakonybélben. A találkozó fő helyszíne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bakonybéli Pajta Erdei Iskolája volt.

A megnyitó után előadást hallhattunk arról, hogy milyen egészségügyi és környezeti hatásai vannak az elektronikai eszközöknek, valamint milyen problémákat okoz az okostelefonok előállításához szükséges ásványok, mint például a tantál és az arany bányászata.

Az nap további részében Ábel atyával, a bakonybéli apátság vezetőjével folytattunk beszélgetést a teremtésvédelemről, avagy miként kapcsolódik össze a természetvédelem és a kereszténység.

Ezt követően a Pannon Csillagdába látogattunk el, mely Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő centruma. (www.csillagda.net)

A szombati napon beszélgetéseket tartottunk a fenntarthatóságra való nevelésről, az e-Figyelő projektről, valamint természetvédelmi és mezőgazdasági programokról. Délután egy fórum került megrendezésre, melyen részt vett Schmuck Erzsébet az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottság elnöke, Balczó Bertalan természetvédelmi helyettes államtitkár és László Tibor környezetvédelmi helyettes államtitkár.

A tartalmas eszmecsere után látogatást tettünk a helyi Szent Mauríciusz monostorba és annak arborétumába. Vasárnap délelőtt záróprogramként pedig mini zarándoklatot tettünk a Szentkútig (Borostyán-kút), ahol a hagyomány szerint Szent Gellért itt töltött remeteségben néhány évet.


 

Cserjeültetés Szent Lászlós diákokkal


Szeptember 22-én volt az Európai Mobilitási Hét keretein belül megrendezett Autómentes Nap. Ennek kapcsán múlt hét pénteken Egyesületünk cserjéket ültetett el a kisvárdai Várkert Tanösvényen.

Az akcióban segítségünkre voltak a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 1.a és 5.a osztályos tanulói.

 

 

 

Három fajta őshonos cserjét ültettünk el. Húsos somot, fekete berkenyét – melyek termése fogyasztható és fontos vitaminforrás –, valamint hólyagvesszőt, amely elsősorban vörös levelével díszíti a környezetet.

 

 

 

 

 


 

„Híd a generációk között” programsorozat

Egyesületünk az Alkossunk Várost Alapítvány és a NYIFE Nyírségi Ifjúsági Egyesület közreműködésével valósítja meg a „Híd a generációk között” megnevezésű programsorozatot.

A közösségi média térhódítása alapjaiban változtatja/változtatta meg az információhoz való jutás sebességét és formáját. A számítógép- és internethasználat területén (a szociológiai kutatások a számítógép- és internethasználat között különbséget tesznek) minőségi különbség figyelhető meg a különböző életkorú csoportok között. Az életkor az a változó, ami a legszorosabban korrelál, azaz a legerősebben magyarázza a számítógép-, illetve internethasználatot. E tekintetben a helyzet nem sokat változott az utóbbi években. A kor szerint megmutatkozó digitális megosztottság nem csökken. A számítógép-használók átlag életkora kb. 34 év; a 14 év feletti lakosság 52-53%-át teszik ki. A legfiatalabb korcsoportba tartozók (14-17 évesek) gyakorlatilag 100%-a használó, digitálisan szocializált, digitális kompetenciával és írástudással bír. De van egy ennél fiatalabb korosztály is, akiket lényegében nem kell tanítani. Számukra a digitális írástudás, a teremtő használat olyan természetes, mint számunkra a kisdobosság volt.

Az időskorúak tanulási lehetőségeinek megteremtése is sokoldalúan történik. Központi helyet foglal el ebben a digitális írni-olvasni tudás képességeinek elsajátítása, a könyvtárak jó része egyben eMagyarország pont is. Az országban 20 helyszínen, közösségi központokban egész évben folyamatosan zajlanak a „Kattints rá, Nagyi!” programok. Magyarországon a 65-74 éves generáció jellemzően azért kezdi el a Facebookot használni, mivel családtagjait egyre ritkábban látja, azonban a gyerekei, unokái a közösségi oldal tagjai, és – alkalmazkodva az új helyzethez – ezen keresztül nézegeti családja fényképeit. De egyre többet olvasnak híreket, információkat is ezen a felületen. Az is megfigyelhető, hogy igazán jó elfoglaltság is a Facebook, meglepően gyorsan tanulják meg a használatát és alkalmazását, bár még gyakran kattintanak vírusvideós tartalmakra.

A felmérés szerint az internetező szeniorok a rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartás területén használják ki legjobban az információs technológiák nyújtotta lehetőségeket. Sokszor éppen tőlük tanulják meg az internet és a számítógép használatát. A tanár szerepét leggyakrabban a közvetlen családtagok, közülük is a fiatalabb rokonok töltik be: az 50 év felettiek 46%-a tőlük tanult meg internetezni. Vagyis sok esetben ma már megfordul a hagyományos szocializáció és a gyerekek tanítják a szülőket, nagyszülőket a világ megértéséhez szükséges ismeretekre.

A tevékenység keretein belül a kiválasztott önkénteseink rendszeresen látogatják és ismertetik meg az alapvető számítástechnikai tudnivalókkal az idősebb generáció tagjait, válaszolnak a felmerülő kérdésekre (biztos résztvevőként a Nyugdíjas Egyesület által közvetített célcsoportnak, tágabb értelemben minden olyan személy az idősebb korosztályból, aki megismerkedne, vagy további ismeretekre lenne szüksége az „internettel” kapcsolatban).  

(Forrás: MTI)