„Otthonunk a Föld”

Április 5-én, pénteken egész napos ismeretterjesztő-környezetismereti rendezvényt tartott a Van Esély Közhasznú Egyesület a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvodában.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott az iskola igazgatója, Kerezsi Béla, valamint a rendezvény védnöke, Leleszi Tibor polgármester úr. Kulturális műsor is színesítette az eseményt, mégpedig az iskola népdalénekes csoportja és az óvodások előadása.

Délelőtt első programként egy kisfilmet vetítettünk le, melyben Egyesületünk elnöke, Juhász Péter Gergő Malawi legmagasabb csúcsát, a Mulanje hegyet mássza meg kollégánkkal, Szeremley Csabával, és mintegy természetfilmszerűen bemutatják a környező táj sajátosságait.

Ezt követően különböző termekben, különböző szakemberek tartottak ismeretterjesztő előadásokat.

Előadók:

  • dr. Gyulai Iván – ökológus
  • ifj. Agárdi Sándor – biológia szakos tanár, Szent László Középiskola
  • Dobróné Dr. Tóth Mária – biológus – természetismereti vetélkedő és kiállítás
  • Safkova Frantiska és Safkova Ignácia – orsolyita nővérek
  • dr. Kiss Ferenc – Nyíregyházi Egyetem dékánja – biológus
  • Toldi Zoltán
  • Széles András Károly
  • dr. Nagy Péter
  • dr. Juhászné Veress Szilvia – Földkelte Egyesület: „Jégkorszak lesz Európában? Avagy mit hoz nekünk a globális felmelegedés?”
  • dr. Juhász Péter Gergő – Földkelte Egyesület: „Volt egy farmom Afrikában, avagy  miért fontos számunkra a távoli országok sorsa.”

Mindezeket egész napos programok is kísérték. Olyan kiállítások voltak megtekinthetők, mint az óvodások és középiskolások által készített, újrahasznosított termékekből álló alkotások, az aranyfokozatot nyert környezetvédelmi vándorkiállítás, Egyesületünk Afrika-kiállítása, valamint cégek és vállalatok bemutatói, mint például „Élet a méhkaptárban” és bio ételek kóstolása.

Egyesületünk elnöke, Juhász Péter Gergő közleménye

„Az intelligens ember nem szemetel, a többieknek pedig tilos!”

Március 31-én, vasárnap a kislányommal elbicikliztünk a Vár-tó környékére. Szomorúan tapasztaltuk, hogy mindössze két nappal a „TeSzedd!” akció (http://szelektalok.hu/teszedd/) után mennyire szemetes városunk egyik legkimagaslóbb természeti és kulturális értéke. Egyesületünk megalakulása óta folyamatosan szívügyének tekinti, a Várkert rendezettségét és tisztaságát.

A Földkelte a kezdetekben

Az elmúlt években nagyon büszke voltam, hogy a város lakói kulturáltan használják a kertet pihenésre és szórakozásra. Még a több tízezres vendégszámú LeszFeszten is épen maradtak a virágágyások, és a szórakozó fiatalok odafigyeltek a tisztaságra. Ezért csalódtam hatalmasat, amikor vasárnap megtapasztaltam a rongálás és a szemetelés okozta károkat.

Kérek mindenkit, az Egyesület nevében is, hogy becsüljük meg, amink van, és őrizzük meg azt a fiataloknak és az utókornak!

Gasztonyi Kálmán és Kamarás Máté kiállítása

Múlthét csütörtökön Egyesületünk is jelen volt egy nem mindennapi kiállítás megnyitóján, Miskolcon. Gasztonyi Kálmán és Kamarás Máté közismert a művészvilágban nemzetközi szinten is.

Máté, a híres musical énekes, aki lépett már fel 40.000 ember előtt is Japánban és Németországban, most egy új művészeti ágban mutatja be tehetségét.

Kálmán több évtizede kizárólag a festészetnek és egyéb képzőművészetnek szenteli életét. A „Gomba Király”, Csomós Gyula kreatív művei is megtekinthetők a miskolci tárlaton. 

Hatvany – Art & Porcelán kiállításmegnyitó

Múlthét pénteken megnyitottuk Hatvany Viktória festőművész kiállítását Kisvárdán, a Bagolyvárban.

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Seszták Miklós kormánybiztos, Barabás Jánosné dr. jegyző asszony, valamint Csehi Tibor, a Hollóházi Porcelángyár ügyvezető igazgatója. A kiállítást megnyitotta dr. Juhász Péter Gergő, Egyesületünk elnöke.

Végül a művésznő különleges és vidám hangulatú tárlatvezetésre invitálta a megjelenteket. A rendezvényt a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola csellósai tették még színesebbé.

A kiállításon nagyméretű színes festmények és a Hollóházi Hatvany Kollekció első darabjai tekinthetők meg március elsejéig.

Ételosztás Budapesten


Vasárnap tagtársunk, Szeremley Csaba és Cecilia Khofi ételt osztottak Budapesten a rászoruló nagycsaládosoknak és hajléktalanoknak a Segítő Angyalok Alapítvánnyal és a Heti Betevő Egyesülettel. A Kiosk Étterem támogatásával több mint 300 adag ételt és kókuszgolyót készítettek, melyet a VII. kerületben osztottak szét.

Mindig, de a tél közeledtével még gyakrabban gondoljunk a rászorulókra, elesettekre, hiszen nem kell ok arra, hogy segítsünk másokon. Legyen ez természetes mindannyiunk számára!

Egyesületünk tagja ismét Malawiban koordinálja a magyar orvosmissziót!


Egyesületünk tagja, Szeremley Csaba ismét Malawiban koordinálj…


Immár 18. alkalommal utaznak ki magyar orvosok a Magyar Afrika Táraság (African Hungarian Union – AHU) szervezésében Malawiba, melyet ismét tagunk, Szeremley Csaba koordinál. Ezúttal 4 idegsebész és egy aneszteziológus indult útnak, hogy két hétig Afrika egyik legszegényebb országában végezzenek el műtéteket. Egész Malawiban mindössze 1 idegsebész praktizál.

Csaba a koordinátori és vendéglátói feladatok mellett fotókat és kisfilmet is készít, valamint az ország legszebb helyeire is elviszi az orvosokat szabadnapjaikon.

 

Az misszió tagjai Dr. Szegedi László, Dr. Nagy Gábor, Dr. Bagó Attila, Dr. Nagy Dávid valamint Dr. Kelemen József. Továbbá velük tartott 2 önkéntes is, Kamarás Adrienn és Hlatky-Schlichter Hubert a Segítő Angyalok Alapítványtól, akik a Jacaranda Iskolában megrendezett Magyar Napot támogatva gulyáslevest főztek mind a 408 diáknak, melyben Csaba is segített, valamint Adrienn 500 kókuszgolyót is készített a diákokkal közösen.