Magyar Természetvédők Szövetsége konferencia


Egyesületünk 2017 óta tagja a Magyar Természetvédők Szövetségének, mely  szeptember 28-30. között tagcsoport konferenciát szervezett Bakonybélben. A találkozó fő helyszíne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bakonybéli Pajta Erdei Iskolája volt.

A megnyitó után előadást hallhattunk arról, hogy milyen egészségügyi és környezeti hatásai vannak az elektronikai eszközöknek, valamint milyen problémákat okoz az okostelefonok előállításához szükséges ásványok, mint például a tantál és az arany bányászata.

Az nap további részében Ábel atyával, a bakonybéli apátság vezetőjével folytattunk beszélgetést a teremtésvédelemről, avagy miként kapcsolódik össze a természetvédelem és a kereszténység.

Ezt követően a Pannon Csillagdába látogattunk el, mely Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő centruma. (www.csillagda.net)

A szombati napon beszélgetéseket tartottunk a fenntarthatóságra való nevelésről, az e-Figyelő projektről, valamint természetvédelmi és mezőgazdasági programokról. Délután egy fórum került megrendezésre, melyen részt vett Schmuck Erzsébet az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottság elnöke, Balczó Bertalan természetvédelmi helyettes államtitkár és László Tibor környezetvédelmi helyettes államtitkár.

A tartalmas eszmecsere után látogatást tettünk a helyi Szent Mauríciusz monostorba és annak arborétumába. Vasárnap délelőtt záróprogramként pedig mini zarándoklatot tettünk a Szentkútig (Borostyán-kút), ahol a hagyomány szerint Szent Gellért itt töltött remeteségben néhány évet.